Restaurant Ambrosijn

Culinaire gerechten van lokale producten,
die op bijzondere wijze worden bereid en geserveerd.

ReserverenMenukaart

Restaurant Ambrosijn

Waar groenten de hoofdrol speelt

Het appelras “Ambro” is vernoemd naar Ambrosius Visser, een eilandbewoner, die tijdens een poging om drenkelingen uit zee te redden is verdronken. Volgens de Griekse mythologie wordt men onsterfelijk door het eten van het kostbare amberkleurige “Ambrosijn” en daarom werd het de “nectar voor de goden” genoemd.

Onsterfelijkheid kunnen wij u helaas niet geven. Wél bieden wij u hemelse smaken in vele variaties, op basis van zoveel mogelijk streekgebonden biologische producten, vlees en duurzame vissoorten met een duidelijke oorsprong. Wij streven ernaar vergeten smaken her te beleven met respect voor de natuur, onder water en op het land.

In de gerechten van restaurant Ambrosijn proeft u de passie van eigenaar en chef-kok Co Huijbrechts. Daarom zijn we in de afgelopen jaren vooral bekend geworden met ons verwenmenu. In dit menu treft u de mooiste smaken van onze keuken en beleeft u wat ‘groen’, ‘puur’ en ‘levensverlengend’ koken is. Wat dat inhoudt kunt u het beste zelf ervaren, geniet ervan!

In de herfst en winter is het terras en de ijssalon bij goed weer geopend voor kleine gerechten, warme en koude dranken en gebak- en ijsspecialiteiten. Bij regen blijven wij gesloten. Kom gerust even langs om te checken.

Vanaf 1 maart 2024 ontvangen wij u ook weer graag voor het diner in ons vernieuwde restaurant!

Gesloten

Zomerkaart

In de gerechten van restaurant Ambrosijn proeft u de passie van chef-kok Marten Verelst. Daarom zijn we in de afgelopen jaren vooral bekend geworden met ons verrassingsmenu. In dit menu treft u de mooiste smaken van onze keuken en beleeft u wat ‘groen’, ‘puur’ en ‘levensverlengend’ koken is. Wat dat inhoudt kunt u het beste zelf ervaren, geniet ervan!

Ambrosijn verrassingsmenu

Vis-Vlees menu of Vegetarisch menu

3 gangen 44,50
4 gangen 53,50
5 gangen 62,50
6 gangen 69,50
7 gangen 78,50

Uiteraard houden wij rekening met allergenen en/of dieetwensen.

Voorgerechten

Kabeljauw, fruits de mer, kruidensla 14,00
Tomatencarpaccio, pistache, honing-vinaigrette 11,00
Softshellcrab, Thaise salade, gele curryschuim 16,00
Kwartel, gerookte boter, koolrabi 18,00
Gazpacho van biet, bieslook, crème fraîche ijs 11,00
(+ gerookte paling 17,00)

Snacks

Brood met dips 4,50
Oester Ambrosijn 4,50
Charcuterie 6,50
Pommes Pont Neuf 3,50

Hoofdgerechten

Kalfslende, bloemkool, zomertruffeljus 24,00
Rode mul, mediterrane groenten, strandkrabjus 24,00
Aubergine van de BBQ, specerijenhangop, hazelnoot, miso-pasta 21,00
Parelhoen, asperge, mosterdjus citrusfruit 26,00
Artisjok, burrata, cashewnoot 22,00

Desserts

Rood fruit, granite van zuring, lieve vrouwe bedstro merengue 12,00
Chocolade mousse, vijg,chocolade-crumble 12,00
Kazen, muesli brood, walnoot 14,00
IJscoupe Ambrosijn, vers fruit 8,00

 

Dinerkaart

Verwenmenu van de Chef

voorgerecht 16,50 / hoofdgerecht 28,50 / dessert 12,50

2 gangen 31,50 🥂 15,00
3 gangen 44,50 🥂 22,50
4 gangen 53,50 🥂 30,00
5 gangen 62,50 🥂 37,50
6 gangen 72,50 🥂 45,00
7 gangen 78,50 🥂 50,00

🥂Een samenspel van bijpassende wijnen.
Het is ook mogelijk een bijpassende wijn per glas te bestellen à 8,00

De gerechten zijn wisselend vegetarisch, vis en vlees, een zoet dessert en bij 7 gangen een extra kaasdessert. Ook vegetarisch en vegan mogelijk. Uiteraard houden wij rekening met uw dieetwensen.

Wij serveren geen á la carte – Reserveren voor het diner is wenselijk.

Vis / vlees

Voorgerecht
kabeljauw – fruit de mer – kruidensalade

Tussen 1 *
bietengazpacho – ijs van crème
fraîche – bieslook

Tussen 2 **
softshellcrab – thaise salade – curryschuim

Tussen 3 ***
parelhoen – asperge – berkenjus –
zeven specerijen

Hoofdgerecht
kalfslende – bloemkool – aardappelkrokant – zomertruffel

Kaasdessert ****
kaas – mosterd fruit

Dessert
rood fruit – granite van zuring – amandel crème – meringue – lievevrouwebedstro

 

Vegetarisch

Voorgerecht
tomatencarpaccio, pistache – miekikswortel – basilicum

Tussen 1*
bietengazpacho – ijs van crème
fraîche – bieslook

Tussen 2 **
artisjok – burrata – cashewnoot – piment de padron

Tussen 3 ***
asperge – gele curry – zachtgekookt ei

Hoofdgerecht
aubergine van de bbq – miso – hazelnoot – shi-take

Kaas dessert ****
kaas, mosterd fruit

Dessert
rood fruit – granite van zuring – amandel crème – meringue – lievevrouwebedstro

Lunch & Borrel

🕛 Woensdag t/m zondag van 12:00 – 17:30 uur.
🍏 Vegetarisch gerecht.

 

Broodjes, salades & soepen

(salades & soepen worden geserveerd met meergranen brood en gezouten boter)

Tosti uit de pan met beenham, kaas en ketchup 7,50
Garnalen tosti met Kimchi 12,50
Uitsmijter Ambrosijn met tomaat, beenham, droge worst en kaas 11,00
🍏 Brood met geroosterde groentes en oude kaas uit de oven 9,50
Brood met tonijn, scharrelei, augurk en kappertjes 11,50
Knoflookbrood met kippendijen terriyakie en groene kruiden 12,00
🍏 Flatbread met labneh, feta en seizoensgroenten 9,50
Salade van gekonfijte groenten met rode mul 13,00
🍏 Dahl – linzensoep, kerrie croutons, gele curry 8,50
Strandkrabben soep rijk gevuld met vis, schaal- en schelpdieren 10,50

Lunch menu
2 gangen 24,00
3 gangen 34,00

Bij de borrel (gehele dag te bestellen)

Oester met duindoornsap en fijnspar (per stuk) 4,50
Brood met smeersels en dips 5,50
Bitterballen met Franse mosterd (8 stuks) 7,50
Borrelplank Ambrosijn (per persoon) 12,00
Charcuterie 14,00
Kaasplank 14,00
🍏 Gemarineerde olijven 4,50
🍏 Notenmix 4,00

 

Koffie & Gebak

Gebak
Appelgebak met of zonder slagroom 4,50
Taart van de dag met slagroom (alleen hoogseizoen) 4,75

Lavazza Blend for Better Koffie
Blend for Better is de naam voor Lavazza’s benadering ten aanzien van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dit betekent dat we met een frisse blik naar waardecreatie moeten kijken, waarbij bedrijfsbeslissingen rekening wordt gehouden met zowel sociale en ecologische als economische factoren.

Alle koffie is ook cafeïnevrij verkrijgbaar.

Koffie 3,00
zwart, espresso, ristretto

Melkvariaties 3,75
(amandel, haver, kokos, koemelk, soja)
cappuccin, cortado, cafe au lait, espressochoc, espresso macchiato

Melkvariaties 4,50
latte macchiato, flat white / doppio macchiato, panna (koffie + slagroom)

Dubbele koffie 4,50
zwart, espresso, cappuccino

IJskoffie 5,00
Softijs (softijs + koffie + cacao)

Coffee specials 8,50
Met lobbig geslagen ongezoete room.
Brazilian (cachaca), French (grand marnier), Irish (paddy), Italian (amaretto), Schier (kallemooi), Spanish (tia maria)

Hot chocolate 4,75
(pure chocolade & slagroom)
Met kallemooi of rum 8,00

PureTea Toan Hu Shan 3,00
De PureTea plantage is gesitueerd in het zuidwesten van India. Dit deel van India is onderhevig aan een hoge neerslag, tijdens de moesson periode kan dit oplopen tot 250-300 mm regen per dag. De temperatuur overdag kan oplopen tot 40°C, wat een broeikaseffect creëert van extreme vochtigheid en warmte. Dit tropisch klimaat draagt bij tot de unieke moutige smaak, een kenmerk waarvoor Pure Tea bekend staat.

Black ceylon, black lavender, bombay chai, darjeeling gielle, earl grey green, english breakfast, forest fruit, golden chamomile, golden citrus, linden, natural mint, organic green, pure lemon, rooibos, rosehip, tropical fruit.

Verse kruidenthee 4,50
Gember met citroen, sinaasappel kurkuma met citroen, sinaasappel munt met citroen, sinaasappel en honing verveine met citroen, sinaasappel

 

Drankenkaart

🍂 Biologisch product

Frisdranken / sappen 3,25
Aqua panna / San pellegrino / Sprite / Coca Cola (original, zero & light ) / Rivella / Fanta (orange & cassis) / Fuze Tea (green, peach & sparkling) / Finley (tonic, bitter lemon & ginger ale) Fever Tree (ginger beer)

Rode druivensap / Appelsap ongefilterd / Perensap ongefilterd 🍂 3,75 
Tomatensap met Tabasco 3,75
Jus d’orange vers geperst5,00
Karaf water met munt 1,50

Melk koud / warm / Karnemelk 2,50
Fristi / Chocomel 3,00
Ranja 2,00

Tapbieren (0,5 ltr + € 2,00)
Swinckels – superior pilsner 3,25
La Trappe Puur – biologisch ongefilterd 🍂 3,75 
Cornet Oaked – eikenhout gerijpt zwaar blond 5,00
Weihenstephaner weisse 5,00
La Trappe Witte Trappist / Bockbier – seizoensafhankelijk 4,75

Flesbieren
Bavaria 0,0 original / wit / lemon / IPA 4,00
La Trappe Blond / Dubbel / Trippel / Wit / Bock 4,75
Max on ice rose 4,75
Omer Traditioneel Blond 4,75
Schierse Hippo (op basis van duindoorn) 4,75

Huiswijn
Domaine l’Arjolle wit / rose / rood 🍂 4,75 
Domaine l’Arjolle wit / rose / rood 0,0% 🍂 4,75
Domaine l’Arjolle Chardonnay 5,50
Prosecco 8,25
Appelcidre 8,25
Champagne 12,50

Druivensoorten
wit: Sauvignon Blanc Viognier
rose: Syrah Grenache
rood: Merlot Cabernet
zoet: Gros Manseng

Meer keuze? Bekijk de wijnkaart.

Gedestilleerd
Port / sherry / vermouth 5,00
Beerenburg, Jägermeister, Jenevers 5,00
Eilander bitters 5,00
Whiskey, cognac, gin, grappa va 5,00
Likeuren va 5,00

 

Wijnkaart

Huisaperitieven

(glas 8,25 fles 41,50)

Loredan Gasprini Asolo Prossecco Spumente
Een fijn floraal en licht fruitig aroma. De zachte mousse zorgt voor een ronde finale.

Christian Drouin Cidre bouché brut de Normandie
Romig schuimend en delicaat van smaak met nobele fruitaroma’s, fris in een rijke smaak.

Huischampagne

(glas 12,25 fles 65,00)

Agrapart “les 7 crus” brut, Avize, Frankrijk
Een verfijnde mousse. De licht gerijpte geur harmonieert perfect met de droge, zachte smaak.

Huiswijnen

(glas 4,75 – fles 24,00)

Wit

Sauvignon – Viognier, l’Arjolle*, Côtes de Thongues, Frankrijk
Frisse droge witte wijn met florale en fruitige nuances van groene appel en perzik.

Zoet

Gros Manseng moelleux, Cassagnoles, Gascogne, Frankrijk
In de geur tonen van rijp fruit. De smaak zet zoetig in, de finale heeft een aangename frisheid.

Rose

Syrah – Grenache, l’Arjolle*, Côtes de Thongues, Frankrijk
Volle rosé met fruitig én kruidig aroma en een mondvullende, frisdroge smaak.

Rood

Merlot – Cabernet, l’Arjolle*, Côtes de Thongues, Frankrijk
Volrood van kleur, intens aroma van vers rood fruit en een sappige, volle soepele smaak.

Wit 0,0%

Sauvignon – Viognier, l’Arjolle*, Côtes de Thongues, Frankrijk
Sprekende geur van appel en rijp geel fruit, zoals perzik en abrikoos. De smaak is toegankelijk, opvallend sappig, soepel en fris.

Rosé 0,0%

Syrah – Cabernet, l’Arjolle*, Côtes de Thongues, Frankrijk
Lichtroze van kleur en geurend naar rijpe aardbei en framboos. De smaak is lekker sappig,soepel en met een verkwikkende frisheid.

Rood 0,0%

Merlot – Grenache, l’Arjolle*, Côtes de Thongues, Frankrijk
Kersenrood van kleur en geurend naar rijpe pruim, blauwe bes en specerijen. Toegankelijk, soepel en mild van smaak met een
evenwichtige frisheid in de finale.

* Terra Vitis wijnen zijn duurzaam gemaakt met groot respect voor mens, natuur en milieu. Vanuit hun passie onderwerpen Terra Vitis wijnboeren in Frankrijk hun wijnen aan een streng ecologisch concept. Vanaf de stok tot aan de botteling. Volgens recensenten met als resultaat: “Wijnen zoals Bacchus ze heeft bedoeld!

Ambrosijn wijnsmaken

(glas 8,00 – fles 42,50)

De smaak van deze wijnen wordt opgebouwd van fris-groen-strak naar vol-rijp-filmend.

Wit

Furmint, Château Pajzos Tokaj, Borsod-Abaúj-Zemplén, Tokaj – Hongarije
Verfijnde, aromatische droge witte wijn met een lichte kruidigheid. De smaak zet zacht en mild in, met een frisse evolutie en een pittige, geurige afdronk.

Monte del Fra Custoza, Veneto – Italië -VEGAN
Garganega (40%) – Trebbiano Toscane (20%) – Cortese (10%) – Friulano (10%) – Chardonnay (10%)
Volle, geurige droge witte wijn met een fruitig aroma (appel en perzik) en een ronde, volle en droge smaal. De afdronk is geurig en lang.

Verdejo, Castelo de Medina, Rueda – Spanje
Een zuivere, sappige, droge witte wijn. Het aroma is fris en stuivend, met nuances van citrusfruit. De smaak zet vol, rond en evenwichtig in.

Chardonnay, Revelation Pays d’Oc, Languedoc – Frankrijk
Volle, aromatische chardonnay met pittige toastgeuren, eikenhoutaroma’s en rijp geel fruit. De smaak is vol, evenwichtig en aromatisch en eindigt met een ronde, sappige finale.

Rose

Domaine Saint Frerreol Coteaux Varois en Provence les Vaunieres Rose, Provence – Frankrijk
Grenache (60%) – Cinsault (30%) – Syrah (10%)
Kenmerkende Provencaalse rose met een zalmroze tint en een fijn aroma van klein rood fruit en kruiden. De volle, frisdroge smaak blijft lang en evenwichtig nahangen.

Rood

Merlot, La cour des Dames Pays d’Oc, Languedoc – Frankrijk
Geurig en fruitig, met nuances van bramen en bessen in het aroma en een toets eikenhout. Evenwichtig, rond en doordrinkbaar van smaak, met een zachte afdronk.

Garnacha, Bodegas Piqueras Almansa Old Vines, Almansa – Spanje -VEGAN
Dieprood van kleur, uitbundig van geur met bramen, licht eikenhout en wat geroosterde koffiebonen. De smaak zet rond, zacht en aromatisch in; de afdronk is kruidig en soepel.

Tonel Cuarenta Reserva, Utiel-Requena – Spanje
Bobal (60%) – Tempranillo (25%) – Cabernet Sauvignon (10%) -Garnacha (5%)
Helderrood van kleur met een tintje bruin; verfijnd van geur met rood fruit, vaille en milde kruiden. De smaak is zacht, evenwichtig en eindigt aromatisch met zachte tanine in de afdronk.

Domaine Bessa Valley Enira, Bessa Valley – Bulgarije
Merlot (52%) – Syrah (26%) – Petit Verdot (14%) – Cabernet Sauvignon (8%)
Aromatische wijn met kruiden, wat specerijen, rijp fruit en licht eikenhout in de geur. Volle, zachte smaakstructuur met rijpe nuances in de afdronk en milde tannine.

Dessertwijn

(glas 8,00)

Moscato d’Asti, La Caudrina, Piemonte – Ilatië
Intense en zuivere geur van muskaatdruiven met nuances van lychees. De smaak is volzoet en heeft daarnaast frisse tonen. De afdronk is lang en plezierig.

Muscat, Domaine de l’Arjolle Cotes de Thonque Muscat Lyre, Languedoc – Frankrijk
Vrfijnde, zeer zuivere geur van rijpe muscatdruiven, met kenmerken van tropisch fruit. De smaak zer vol en zoet in en heeft een lang nahangende afdronk.

Pedro Ximénez, Alvear Montilla-Moriles, Andalusië, Spanje
Natuurlijk zoete wijn met een donkere mahoniekleur. Het aroma bevat nuances van pruimen en chocolade. Vol, zoet zeer intens, geconcentreerd fruit en een zeer lang aanhoudende afdronk.

Klassieke wijnen wit

(per fles)

Riesling Trocken 2019, Reichsrat von Buhl, Pfalz, Duitsland 39,50
Sappige riesling met florale nuances en fris fruit in het aroma. De smaak zet rond en droog in, met lichte toastgeuren en een verfrissende afdronk.

Chablis 2018, Sébastian Dampt, Bourgogne, Frankrijk 42,50
Verfijnde droge witte wijn met een aroma van bloemen en rijp geel fruit. De smaak zet fris, vol en sappig in en eindigt met een fraaie en aanhoudende afdronk.

Pouilly-Fuissé “Clos Marie” 2019, Domaine La Soufrandise 48,50
Prachtige, volle kleur met in het aroma rijp geel fruit, boter en licht eikenhout. Daarnaast een volle smaakstructuur, met lengte en rondheid in de afdronk.

Pouilly-Fume – Sauvignon Blanc 2018, Domaine Raimbault Mosaique, Loire – Frankrijk 42,50
Fraaie, frisse, droge pouilly-fume met de geur van zacht geel fruit en nuances van aalbessen en citrus. De milde, frisse en zachte smaak blijft geurig en evenwichtig in de afdronk.

Klassieke wijnen rood

(per fles)

Chianti Colli Senesi Riserva Vertunno 2015, Panizzi, Toscane, Italië 39,50
Volrode wijn met een fraai aroma van rijp fruit en milde eikenhout- en botertonen; zeer vefijnd. De smaak zet rond en mondvullend in en ontwikkelt zich evenwichtig en aromatisch. De finale bevat veel lengte met zachte tanine.

Saint Emilion Grand Cru 2012, Filia de Grand Mayne, Bordeaux, Frankrijk 48,50
Merlot (80%) – Cabernet Franc (10%) – Cabernet Sauvignon (10%)
Fraaie al mooi ontwikkelde Saint-Emilion met zacht rood fruit, een lichte houttoets in het aroma en een volle, evenwichtige smaak; aromatische afdronk.

Châteauneuf-du-Pape Cuvee Tradition – Mourvedre 2017, Domaine de Cristia, Rhône -Frankrijk 52,50
Grenache – Syrah
Helderrood van kleur met verfijnd rood fruit in de geur en lichte kruidigheid (tijm). De smaak is krachtig (bessig) maar elegant, met zachte tannine in de lange afdronk.

Amarone della Valpolicella Classico 2017, Stefano Accordini, Veneto, Italië 65,00
Corvina Veronese (75%) – Rondinella (20%) – Molinara (5%)
Wijn mmet een dieprode kleur en wat bruine nuances. In de geur veel gekonfijt fruit, krenten en pruimen. De smaak zet zeer geconcentreerd en zacht in en ontwikkelt zich aromatisch, met fijne, uitgerijpt tannine.

Château Musar, Bekaa Valley, Libanon € 72,50
Cabernet Sauvignon (34%) – Carignan (33%) – Cinsault (33%)
Bijzondere rode wijn met een helder roodbruine tint en een gerijpt, kruidig aroma met nuances van leer, gekonfijt rood fruit en eikenhout. De smaak zet vol en krachtig in en eindigt soepel en lang.

 

Alle prijzen zijn vermeld in Euro’s. Wij gaan zorgvuldig om met al uw dieetwensen, voedselallergie of-intolerantie. Informeer onze medewerkers als u een voedselallergie hebt. Wij helpen u dan bij het samenstellen van een juiste menukeuze. Ook kan onze chef-kok dan met alle zorgvuldigheid uw maaltijd bereiden. Helaas is “kruisbesmetting” in onze keuken niet 100% uit te sluiten.

Ambrosijn Restaurant IJssalon Hotelsuites Schiermonnikoog logo

In verband met de overname per 1 maart blijft Hotel Restaurant en IJssalon Ambrosijn gesloten. Alle hotelboekingen worden verzorgd door de nieuwe eigenaar van Ambrosijn:

 

Hotel & Brasserie Brakzand

 

Wij danken u voor de afgelopen jaren en wensen u een fijne tijd op Schiermonnikoog, en wellicht tot ziens.

 

 Met vriendelijke groet,
Co Huijbrechts en medewerkers

 

You have Successfully Subscribed!